De ce să alegi un furnizor de pe piața liberă?

De ce să alegi un furnizor de pe piața liberă?

Până la sfârșitul anului 2017, românii sunt obligați prin lege să să opteze pentru gaze naturale și curent electric din piața liberă.Pentru aceasta, ei trebuie sa opteze pentru un furnizor autorizat ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei)

FURNIZORUL de gaze naturale și energie este cel care licitează gaz și energie, și o vinde apoi către consumatori, fiind cel care facturează efectiv energia.

Ce înseamnă, de fapt, schimbarea furnizorului de gaz și energie?

Înainte ca piața de gaz și energie să fie liberalizată, consumatorii nu aveau dreptul să își aleagă furnizorul de la care doresc să cumpere gazul și energia electrică consumate, ci erau obligați prin lege să achizitioneze doar de la Furnizorii de Ultimă Instanță (ENEL, CEZ, ELECTRICA, E-ON).

Odată cu liberalizarea pieței pentru consumatori, aceștia au mai multe optiuni în ceea ce privește furnizorul de la care să achiziționeze.

Astfel, liberalizarea pieței oferă, atât consumatorilor non-casnici (persoane juridice), cât și celor casnici, posibilitatea alegerii furnizorului de la care să achiziționeze. Acest fapt duce la scăderea prețului pentru consumator, datorită concurenței între diverșii furnizori care activează pe piață, ceea ce înseamnă o valoare mai mică a facturii.

Schimbarea furnizorului nu înseamnă schimbarea vreunei componente fizice a rețelei (stâlpi, cabluri, conducte, contoare) sau întreruperea furnizării pentru vreo perioadă de timp; toate ramân neschimbate de la un furnizor la altul, modificându-se doar furnizorul care facturează.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *